FB pixel code

Šta je SEO?

+381 65 855 80 66
Šta je SEO?

Šta je SEO?

Mnogi vlasnici preduzeća vide optimizaciju pretraživača (SEO) kao misteriju, enigmu. Istina je da je SEO važan deo bilo koje marketinške strategije, i nije nimalo misteriozan i komplikovan. Pročitajte dalje kako biste saznali šta je SEO i zašto je Vašem preduzeću potrebno.

Šta označava SEO

Najjednostavnije, SEO je akronim koji se odnosi na optimizaciju pretraživača (eng. Search Engine Optimization).
Pogledamo svaku komponentu bliže.

Search - Pretraga

Jedan od najčešćih načina za pronalaženje informacija na internetu je korišćenje pretraživača. Na sajtu kao što su Google ili Bing korisnici će uneti termin za pretragu ili pitanje. Zatim, koristeći komplikovan algoritam, ove lokacije vraćaju ono što smatraju najprikladnijim i korisnim rezultatima.

Engine - Mašine

"Mašine" za pretragu koje se koriste za pronalaženje informacija su od suštinskog značaja jer one vraćaju prioritetne rezultate za korisnike. Prvo koriste pretraživače (eng.crawlers) za pretragu Interneta, a zatim snimaju sve što nalaze u bazama podataka (ili indeksima). Kada izvršite pretragu, "mašine" zapravo vraćaju rezultate iz svog indeksa.

Važno je zapamtiti da sve ove "mašine" koriste specifične kriterijume za vraćanje rezultata. Gledaju faktore kao što su ključne reči i druge oznake da bi razumele šta se nalazi na web stranicama. Takođe, prate koje stranice su povezane sa Vašim sadržajem, i koriste te informacije (zajedno sa drugim faktorima) kako bi utvrdile koja stranica ima najviše autoriteta.

Optimization - Optimizacija

Da bi korisnici mogli da Vas pronađu putem pretrage, potrebno je da se pokažete na prvih nekoliko stranica sa rezultatima (obično prvoj stranici) za njihove uslove za pretragu. Zato morate optimizovati svoj sajt za pretraživače. Ovo ne mora biti komplikovano, ali zahteva pažnju.

Ako želite visoku poziciju u pretraživačima, morate se uveriti da:

  • Pretraživači mogu da Vas nađu
  • Oni mogu da razumeju šta se nalazi na web stranici
  • Veruju da Vaš sajt ima autoritet i kredibilitet za sadržaj koji promovišete

Šta je SEO?

SEO je kombinacija aktivnosti koje pomažu pretraživačima da pronađu i poveruju u Vas, organizuju informacije koje objavljujete i prikažu korisnicima koji ga traže.

Ili jednostavnije rečeno: Skup pravila čiji je krajnji cilj dovesti sajt na prvu stranici pretraživača!

Da li Vam se sviđaju naši sajtovi?

Potreban Vam je novi sajt, želite da osvežite stari sajt, ili da dodate e-prodavnicu. Kontaktirajte nas i zajedno ćemo doći do najboljeg web rešenja za Vas.

Back to top
Lucky Web Solutions Logo

© 2023 Lucky Web Solutions. All rights reserved.
Razvoj web aplikacija i internet konsalting