FB pixel code

Kako proveriti da li neko Vaš računar tajno koristi za kopanje kriptovaluta?

Kako proveriti da li neko Vaš računar tajno koristi za kopanje kriptovaluta?

Kako proveriti da li neko Vaš računar tajno koristi za kopanje kriptovaluta?

Vaš računar bi mogao tajno da iskopava razne kriptovalute, koristeći snagu Vašeg procesora kako bi generisao nove i potencijalno unosne “novčiće”, od kojih ne biste Vi profitirali već neko treći. Incidenti sa malverima koji sadrže alate za iskopavanje kriptovaluta, prošle godine su se povećali šest puta, navodi IBM-ova bezbednosna služba. Evo kako da saznate da li ste nesvesno pristali da se snaga Vašeg računara koristi za rudarenje kriptovaluta.

 

Proverite opterećenost Vašeg procesora

U Task Manager-u možete proveriti da li je upotreba CPU neuobičajeno velika.

Ako primetite na grafikonu za CPU visoke šiljke prilikom posete određenoj web lokaciji koja ne bi trebala da je toliko zahtevna za procesor, ili ako su Vam sve aplikacije zatvorene, ali grafikon pokazuje da je upotreba procesora i dalje veoma visoka, onda možda imate problem sa malverom za kopanje kriptovaluta.

 Teško je reći kako izgleda "normalna" potrošnja CPU-a, s obzirom na to da snaga računara i aplikacije koje ljudi pokreću mogu dosta da variraju, ali iznenada povećan nivo korišćenja CPU-a ukazuje na nenormalno povećanje potražnje za snagom procesora.

 

Ad-blocker može pomoći

Vaš računar može biti primoran na rudarenje tako što ćete posetiti određenu web lokaciju ili imati prikazanu zaraženu reklamu.

Ako je to slučaj, kada jednom napustite tu internet stranicu ili zatvorite karticu, kopanje se zaustavlja. Da biste bili mirniji, takođe možete blokirati Javascript da se pokrene na sajtu za koji se zna da je zaražen, jednostavnim korišćenjem podrazumevane kontrole privatnosti i sadržaja u Vašem web pretraživaču.

Softveri za blokiranje oglasa, takođe mogu filtrirati poznate vrste rudarenja u samim pretraživačima. Jedna takva rudarska skripta naziva se Coin Hive, što nije podrazumevano da je malver. Skripta se može ugraditi na web stranice bez znanja posetilaca, iako njegovi programeri ohrabruju vlasnike web stranica da otkriju prisutnost ovakve skripte svojim korisnicima.

Jedan softver za blokiranje oglasa, AdGuard, skeniće lokaciju kako bi video da li je Coin Hive na njemu i upozoriće na to. AdBlock Plus, predlaže dodavanje filtera svojim ugrađenim opcijama za blokiranje koji ciljaju Coin Hive.

 

... ali ne ako je ovakav tip malvera

Istraživači u IBM-u su pronašli naprednije, prikrivene softvere za kopanje kripto valuta, koji prodiru u sistem kompjutera. Isporučuju se putem zaraženih datoteka sa slikama ili klikom na linkove koji vode do zlonamernog sajta. Takvi napadi imaju tendenciju da ciljaju na velike poslovne mreže, i u tom slučaju je potrebno kontaktirati stručnu osobu, ili IT preduzeća, za pomoć.

Ako je Vaš sistem zaražen ovakvim softverom, trebalo bi da se pojavi degradacija u performansama procesora. U tom slučaju uključite Task manager da biste proverili korišćenje CPU-a. U Task manager-u možete identifikovati proces koji jede sve računarske cikluse i prekinuti ga, kaže Dave McMillen iz IBM Managed Security Services, koji je autor istraživanja o tajnim kripto rudarenjima.

 

Da li se sve ovo koristi za kopanje bitkoina?

Ne, jer bitkoin zahteva previše računarske moći da bi profitabilno rudario na ovaj način, čak i ako koristi milione običnih kompjutera. Bitcoin rudari danas upravljaju ogromnim centrima koji sadrže hiljade mašina specifično konfigurisanih za kopanje bitkoina.

Umesto toga, ovi rudari najčešće pokušavaju da generišu Monero kripto valutu. Kao i druge kripto valute, prosle godine je vrednost Monera porasla od oko 15 dolara u januaru do 140 dolara početkom septembra, po jedinici valute.

 

Neka kripto kopanja u web pretraživaču su legitimna

Neke web stranice eksperimentišu sa rudarenjem u pretraživaču kao tok prihoda koji zamenjuje oglašavanje. Na primer, Pirate Bay je eksperimentisao sa Coin Hive. "Stvarno želimo da se rešimo svih oglasa", napisali su administratori sajta. "Ali nam takođe treba dovoljno novca da održavamo sajt."

 

Izvor: Quartz Media LLC

Da li Vam se sviđaju naši sajtovi?

Potreban Vam je novi sajt, želite da osvežite stari sajt, ili da dodate e-prodavnicu. Kontaktirajte nas i zajedno ćemo doći do najboljeg web rešenja za Vas.

Back to top
Lucky Web Solutions Logo

© 2023 Lucky Web Solutions. All rights reserved.
Razvoj web aplikacija i internet konsalting